Geschiedenis

Geschiedenis
Inleiding
Onze kerk is het oudste gebouw van de gemeente Bunschoten en heeft een rijke historie. Op deze pagina vindt u meer informatie over de oorspronkelijke kruiskerk, de renovaties, de toren, de klokken, de tekstborden en de botter. 

De Kerk dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd als kruiskerk, gewijd aan de heilge Catharina. De laatste pastoor, Jacob Mooy, werd de eerste predikant verbonden aan de Hervormde Gemeente. Dit was in het jaar 1593. Na Mooy zijn er nog heel wat predikanten verbonden geweest aan onze gemeente. Hun namen vindt u op het predikantenbord, dat achter in de kerk hangt. 

Met deze eerste predikant ging bijna de gehele parochie over tot de gereformeerde kerk, zoals de gemeente tot 1816 werd genoemd.  Nadat de eerste Bunschoters zich in de twaalfde eeuw vestigden op de plaats waar nu Bunschoten ligt, werd er ook een kerkje gebouwd. Een al te grote voorstelling moeten we ons van die kerk niet maken. Veel meer dan een houten gebouwtje is het waarschijnlijk niet geweest. Bij de verwoesting van Bunschoten rond 1428 tijdens een strafexpeditie van de Utrechtse bisschop, zal het kerkje in de as zijn gelegd of in ieder geval grotendeels verwoest. 
terug