Stichting Orhei Stichting Orhei
Ieder jaar in februari wordt er in onze kerk door de diaconie gecollecteerd voor het werk van stichting Orhei. Stichting Orhei zult u zeggen? Wel eens van gehoord, maar wat doet die stichting eigenlijk?

Eerst maar eens wat duidelijkheid over de naam want feitelijk staat de stichting bij de kamer van koophandel ingeschreven als: “Help de kinderen van Orhei te Moldavië”. De naam Orhei betekent verder niets. Het is de naam van het eerste stadje in Moldavië waar deze hulporganisatie in 1995 vanuit Bunschoten hulp ging bieden. De hulpvraag vanuit Moldavië bereikte de kerken in Bunschoten. Vanuit de Hervormde gemeente van Bunschoten werd Andre van Oort gevraagd om een groepje samen te stellen voor een eerste bezoek aan de Baptistenkerk van Moldavië. De coördinatie gebeurde toen vanuit Stichting Kom over en Help (KOEH) die al enige jaren contacten had met de kerk in de hoofdstad Chisinau. De eerste reis naar Moldavië werd vanuit onze kerk ondernomen in de maand december 1995. Eric Jansen, Cobie van Beelen, Ru Koelewijn en Andre van Oort reisden in 4 dagen naar Chisinau en legden het contact met de Moldaafse Baptistenunie. De in het busje meegenomen hulpgoederen werden uitgeladen en overgedragen aan een kindertehuis in de hoofdstad. De contactpersoon van de kerk vroeg het gezelschap echter met hem mee te gaan naar een stad die ongeveer 100 kilometer verderop lag. Dit was de stad Orhei die qua inwoners ongeveer net zo groot was als Bunschoten. Buiten het centrum van die stad stond verscholen in de bossen een jongensinternaat waar ongeveer 300 verstandelijk en lichamelijk beperkte jongens leefden in de leeftijd van 1 t/m 20 jaar. Het gezelschap werd opgevangen en rondgeleid door een arts die verbonden was aan dat tehuis. Het gezelschap uit Bunschoten was geschokt door alles wat zij te zien kregen. Terwijl het buiten flink vroor, liepen buiten op blote voeten en dunne kapotte kleding enkele jongens met het syndroom van Down. Zij droegen emmers met ontlasting die zij in het bos gingen legen. Alle toiletten en het totale rioleringsstelsel bleken onherstelbaar kapot te zijn!

Binnen lagen de kinderen in ruimten bijeen. Er was enigszins op leeftijd geselec-teerd, maar zeker niet op het soort handicap! In de ruimten had de wind vrij spel want overal waren wel ramen kapot. Geen verwarming en amper licht. De gangen waren aardedonker omdat er geen lampje meer heel was. Geen warm water. De kinderen waren nat en koud en STONKEN enorm. Sommigen lagen met zijn drieën in 1 bed of op de vloer. De grootste schok was wel de isoleerafdeling waar kinderen vastgeboden lagen en een ruimte waar kinderen op hun naderende dood lagen te wachten. Zij waren opgegeven en lagen moederziel alleen in de gang. Zo nu en dan gecontroleerd door een ‘verpleegster’ die kwam kijken of de kinderen al overleden waren. Niemand was bij hen om ze in hun laatste uren bij te staan of een handje vast te houden. En als zij overleden bleken te zijn werden zij zonder enige begeleiding van familie of geestelijken als dieren in het bos begraven.

Aangeslagen door wat gezien werd is het gezelschap huiswaarts gekeerd. Uren werd er niets gezegd in de auto. Door ongeloof en een door verdriet dicht-geknepen keel waren ze allemaal met hun eigen gedachten bezig. 4 dagen konden zij nadenken over de vraag: Waarom heeft God ons dit laten zien? Toen zij terugkwamen in Bunschoten en daar door dominee Goijert en hun gezinnen werden opgevangen, wisten zij het: Ze konden niet meer doen alsof zij niets gezien hadden! Het verhaal moest verteld gaan worden. Dat hebben zij gedaan en ze doen het nog steeds en niet zonder effect. Nu bijna 20 jaar later en met enorm veel hulp vanuit Bunschoten is Stichting Orhei uitgegroeid tot een vrijwillige maar ook een haast professionele hulpverleningsorganisatie. Er gaan diverse trans-porten per jaar naar Moldavië met hulpgoederen. Ongeveer 20 ton voedsel, tonnen aan kleding en schoenen, medicijnen, speelvoorzieningen, medische apparatuur, onderwijsmateriaal, speciale apparatuur zoals waterpomp torens, verwarmingsketels en boilers, Te veel om op te noemen!

Stichting Orhei verleent nu hulp op allerlei gebied aan twee centra voor straat-kinderen, ziekenhuizen, de kerken, bejaarden, bescherming van vrouw en kind tegen geweld in het huwelijk, het ongeboren kind, de burgerlijke gemeente, de politie en brandweer, gratis tand- en oogheelkunde, scholen, hulp aan gezinnen etc.
 
Deze oude vrouw wordt verzorgd in een door de stichting gesteund bejaardenhuisje.
Door de voedselacties in Bunschoten worden arme gezinnen in de winter geholpen. 
 
Moeders die zelf nog kind zijn hebben onze hulp hard nodig!
Een ouderling brengt eten bij een oude alleenstaande vrouw.En het jongenstehuis in Orhei?
Dat is een prachtig centrum geworden met de geweldige hulp vanuit heel Bunschoten. Het grote militair ogende gebouw heeft een vriendelijke uitstraling gekregen. Er is veel veranderd. Alle kamers worden nu heerlijk verwarmd door een paar enorme verwarmingsketels die daar door vrijwilligers van Heinen & Hopman zijn geplaatst. Hierdoor kan er met warm water gewerkt worden. Door een nieuwe stroomvoorziening kan er gekookt worden en brandt er overal licht. Een noodstroom aggregaat zorgt bij uitval dat al deze processen door kunnen gaan. Tonnen voedsel werden jaarlijks gebracht vanuit Bunschoten totdat dit niet meer nodig was. Het hele rioleringsstelsel is door handige mannen uit Bunschoten hersteld. Er wordt fris en helder water opgepompt en gefilterd. Er werden 135 nieuwe kindertoiletten geplaatst; buiten werd een grote speeltuin geplaatst die in Amersfoort verdwijnen moest. Deze kon daar weer worden opgebouwd. Vanuit toen nog Eemeroord (Baarn) gingen specialisten maandenlang naar Orhei om de mensen te leren hoe zij met kinderen die een beperking hebben, om moesten gaan. Er wordt les gegeven aan de kinderen die opeens in staat bleken te zijn iets te kunnen leren. Zij hebben een mooi landbouwproject opgestart zodat de kinderen plantjes kunnen verbouwen en dus ook weer een uitdaging hebben. Er kwamen dieren om voor te zorgen en om naar te kijken. Te veel om op te noemen en dit alles met o.a. de hulp vanuit Bunschoten. In 1995 stierven er ongeveer 25 tot 30 kinderen per jaar. Nu hooguit 1 per jaar! Ook bij ons overlijden kinderen door hun handicap, zo ook in Moldavië, maar nu niet meer door mensonterende omstandigheden. Buitenlandse gasten of politici worden door de overheid van Moldavië vaak rondgeleid in dit centrum om te laten zien dat zij de zaakjes goed voor elkaar hebben. Mooi toch? Wie weet maakt het hen zo enthousiast dat zij ook andere tehuizen in Moldavië gaan aanpakken om de bewoners betere leefomstandigheden te bieden!

Ieder jaar in februari wordt er in onze kerk door de diaconie gecollecteerd voor het werk van stichting Orhei. Stichting Orhei zult u zeggen? Wel eens van gehoord, maar wat doet die stichting eigenlijk? Wel dat weet u nu!
Blijft u stichting Orhei steunen met uw giften of wilt u liever een keer ook de handen uit de mouwen steken? Het kan en mag allemaal. Kijk voor meer informatie en foto’s maar eens op de site van stichting Orhei. Hierop vindt u ook informatie over hoe u kunt helpen met een financiële bijdrage, hoe u lid kunt worden van de Vrienden van Orhei en hoe u zelf een actie kunt opzetten.

Als u het leuk vindt wanneer iemand van stichting Orhei een keer op de club of vereniging komt vertellen en laten zien over het werk van de stichting, dan kan dat ook! Vanuit onze kerk is dit Andre van Oort die bij de stichting als bestuurslid alle projecten coördineert. Als coördinator reist hij een aantal keren per jaar naar Moldavië om de projecten te bezoeken en om te zien of er gewerkt wordt volgens de gemaakte afspraken.

De kinderafdeling in het ziekenhuis van Causeni wordt met allerlei middelen gesteund door stichting Orhei. De babysterfte is behoorlijk hoog in Moldavië.
Onze hemelse Vader heeft het werk van stichting Orhei rijkelijk gezegend. Hij gaf de vele vrijwilligers een blijmoedig hart om Hem te volgen en te dienen. Hij bewoog de harten van de Bunschoters om deze stichting bij te staan met hun gebeden en hulp. Hij bracht mensen in contact met Zijn evangelie, en zij mochten worden toegevoegd aan Zijn kudde!

Voor contactgegevens van Andre van Oort verwijzen wij u naar onze contactpagina.
 
terug